Grilepoliție.ro

5 lucruri care trebuie stiute despre meseria de Politist

Te-ai decis să dai pentru Academia de Poliție? Ei bine decizia pe care ai făcut-o va avea o amprentă asupra ta și a modului tău de viață. Iata 5 lucruri care trebuie stiute despre meseria de Politist.

 

Este o carieră extraordinară care îți poate aduce niște beneficii materiale consistente și o pensionare mai rapidă, dar trebuie să te gândești dacă îți va plăcea cu adevărat să fii în slujba legii.

 

Să lucrezi ca polițist este o alegere bună pentru oricine care își dorește să facă bine societății. Slujba vine cu un salariu bun, cu beneficii și cu o vârstă de pensionare redusă. Practic este definiția unei slujbe sigure.

 

Va fi destul de greu să ajungi în cadrul academiei de poliție și să îți găsești un loc unde dorești să aplici. Procesul de angajare este unul lung, și este un motiv pentru asta. Cei ce aleg trebuie să fie siguri că fiecare candidat este potrivit pentru a fi polițist.

 

Am realizat acest ghid tocmai pentru a te pregăti pentru viitoare ta carieră. Multi sunteti curiosi care ar fi acele lucruri care trebuie stiute despre meseria de Politist

 

  1. Vei rata anumite evenimente și zile de naștere

Uite, știu cum sună asta. Nimeni nu-și dorește să rateze anumite ocazii, dar din păcate libertatea totală pe care ai avut-o înainte va fi înlocuită de responsabilitatea funcției pe care o vei ocupa. Asta se aplică oricărei meserii, desigur, dar tu ești responsabil pentru bunăstarea societății, iar acțiunile tale contează.

 

Câteodată va trebui să faci ronduri de noapte sau vei lucra în weekenduri. Da, vei lucra când prietenii tăi probabil că se vor distra. Dar ai un job stabil și probabil vei câștiga un salariu mult mai bun decât cei din jur, deci depinde de tine dacă sacrificiul merită sau nu.

 

S-ar putea să ratezi anumite evenimente speciale din viața familiei tale sau a prietenilor. Dar atâta timp cât oamenii tăi din jur te susțin, nu ai de ce să te îngrijorezi. E foarte important să ai în jur oameni care îți doresc binele și înțeleg că ai un nou stil de viață.

 

  1. Vei lucra în zile de concediu

Te poți aștepta să lucrezi în zile de sărbătoare. Probabil îți dorești să petreci fiecare an nou cu iubita, soția sau familia, dar sărbătorile reprezintă o perioadă foarte aglomerată pentru polițiști. Câteodată vei prinde tură de sărbători și trebuie să fi conștient de asta.

 

Trebuie să devii confortabil cu ideea asta înainte de a aplica pentru academia de poliție.

Responsibilitatea pe care o ai când devii polițist necesită sacrificii din partea ta. Faptul că îi vei ajuta pe colegii tăi să asigure liniștea în perioada sărbătorilor este o promisiune pe care o faci față de colegii tăi și față de civili.

 

Ești gata să îți sacrifici timpul liber pentru pasiunea ta?

 

  1. Cercul tău de prieteni va deveni mai restrâns

Sunt puține persoane care înțeleg ce presupune cariera de polițist. Așa că mulți prieteni vor părăsi grupul odată ce devii polițist. Mulți dintre prietenii din copilărie vor dispărea încet încet și își vor vedea de treburile lor. Dar stai liniștit, vei lega o relație de prietenie foarte strânsă cu colegii tăi din academie și mai târziu din poliție.

 

Majoritatea polițiștilor își petrec timpul liber tot cu colegii lor, deoarece aceștia te înțeleg cu adevărat prin ce treci. Vei vedea că sunt niște persoane loiale mai ales când vine vorba de o perioadă mai grea.

 

Chiar dacă fostul tău cerc de prieteni va deveni mai restrâns, vei găsi în colegii tăi de lucru o conexiune mult mai puternică față de cercurile anterioare.

 

  1. Este posibil să fii vorbit pe la spate de alte persoane

Să fim sinceri, în ziua de astăzi toată lumea încearcă să caute nod în papură pentru orice. S-ar putea să te trezești postat pe social media având în vedere că toată lumea în ziua de azi încearcă să filmeze interacțiunea cu poliția.

 

Va trebui să fii puternic și să nu bagi în seamă „gurile rele”, oamenii deseori se supără când încalcă legea și sunt prinși. Aceștia de multe ori vor încerca să te pună într-o postură proastă filmând interacțiunea cu tine sau vorbindu-te pe la spate. De multe ori oamenii uită că și polițiștii sunt oameni ca oricare alții, iar atunci când apar nereguli au datoria să aplice legea. Asta este meseria ta.

 

Trebuie să te obișnuiești cu ideea că nu e un atac personal, ci mai degrabă o frustrare pe care persoana respectivă și-o manifestă asupra ta.

 

Îți va fi greu la început, dar după o perioadă nu vei mai băga în seamă atacurile de genul.

 

  1. S-ar putea să fii martor la evenimente marcante

Asta este partea mai grea a carierei de polițist. Vei fi martor la anumite evenimente marcante precum: accidente, atacuri din partea civililor, violențe, poate chiar și crime. Însă trebuie să înțelegi că toate acestea fac parte din cariera ta. Nu este ușor să vezi o persoană decedată încarcerată într-o mașină care a fost lovită de un tir, sunt imagini cu care s-ar putea să trăiești o lungă perioadă de timp.

 

Este realitatea job-ului pe care ți l-ai ales. Sunt zile în care vei fi confortabil și liniștit, și sunt zile în care vor apărea evenimente șocate. Fiecare persoană gestionează diferit stresul, dar dacă te vei simți extrem de afectat, poți oricând apela la un terapeut. Sunt mulți psihologi foarte buni care au contract cu secțiile de Poliție.

 

În concluzie, a fi polițist este o carieră foarte stabilă și interesantă. Te vei bucura de faptul că îți vei putea lăsa amprenta asupra societății și asupra vieților oamenilor cu care interacționezi. Depinde de tine să fii cinstit și loial. Desigur, vei trece prin niște schimbări în ceea ce privește viața ta personală, dar va merita fiecare moment petrecut în cadrul Poliției. Întrebarea este: ești pregătit să faci acest pas?

 

Dacă îți dorești să îți mărești șansele de admitere la Academia de Poliție(sau alte instituții din cadrul MAI), noi îți punem la dispoziție platforma GrilePoliție pentru o promovabilitate sporită. Poți accesa platforma aici. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne contactezi.

Distribuie articolul:

Share on facebook
Facebook

FAQ